Rugklachten

De rug is een centraal onderdeel van het lichaam en is bij alle dagelijkse activiteiten en sporten in het bijzonder, betrokken. De rug is onderdeel van de wervelkolom welke bestaat uit ruim 30 afzonderlijke wervels die met elkaar verbonden zijn door tussenwervelschijven, banden, pezen en spieren. De tussenwervelschijven hebben een belangrijke schokdempende werking in de rug.

Daarnaast beschermt de wervelkolom ook het ruggenmerg en de zenuwen, welke vanuit de hersenen naar beneden lopen en uitwaaieren door het hele lichaam. Het is dan ook niet raar dat Ruim 20% van de bevolking regelmatig last heeft van rugklachten.

Jan-Sybrand
Jan-Sybrand Hummel
Eigenaar van Fysio Pro Active

Stel hier uw vraag  Hoe ontstaan rugklachten?

  Een verkeerde of te hoge belasting tijdens het sporten, maar ook een acute beweging of een val, kunnen zorgen voor schade aan spieren, banden, pezen en botten. Rugklachten ontstaan ook door een verkeerde lichaamshouding, een slecht stabiliserend vermogen en spierzwakte. Wat de oorzaken van de klachten ook zijn, in veel gevallen houden de klachten voor een langere tijd aan en is behandeling, begeleiding en zelfzorg nodig om de klachten te verminderen, pijnvrij te bewegen of sportieve prestaties te leveren.

  Wij behandelen de volgende rugklachten

  Rugpijn wordt verdeeld in 2 verschillende groepen: specifieke en aspecifieke rugpijn. Bij specifieke rugpijn is sprake van een duidelijke aanwijsbare oorzaak. Het kan dan gaan om:

  • Hernia (conservatief en operatief)
  • Voorbereiding op en revalidatie na een operatie/li>
  • Scoliose, kyfose en lordose (verkrommingen van de wervelkolom)
  • Houdingsgerelateerde klachten
  • Acute lage rugpijn en instabiliteit van de onderrug

  Aspecifieke rugpijn wil zeggen dat er geen medische afwijking is die voor problemen zorgt. Dit soort klachten kunnen ontstaan door overbelasting van de spieren, banden en/of pezen rondom de wervelkolom. Ook kan een bewegingsdisfunctie, te veel of te weinig beweging, tussen verschillende wervels voor problemen zorgen.

  Ook kunnen wij helpen bij de voorbereiding van een operatie, of bij het revalideren na een rugoperatie.

  Rugpijn Fysio Pro Active
  Schouderklachten Fysio Pro Active

  Rugklachten behandeling bij Fysio Pro Active

  Tijdens de behandeling van rugklachten bij Fysio Pro Active is het eerst van groot belang om de oorzaak van de klacht te achterhalen. Een verandering van houding, stand en de bewegelijkheid van de wervels is vaak nodig om verbetering van uw rugklachten te realiseren. Nadat deze voorwaarden goed zijn, wordt er gestart met training.

  Ook zal uw fysiotherapeut u informeren en adviseren om zo uw kennis en inzicht over uw rugklachten te vergroten.