Enkelklachten

Heeft u uw enkel verzwikt, of heeft u al langer klachten van de enkel? In beide gevallen kunnen we u helpen. De fysiotherapeuten van Fysio Pro Active hebben veel ervaring met het behandelen van zowel acute- als langdurige enkelklachten en blessures.

Daarnaast beschikt de praktijk over een uitgebreid netwerk met onder anderen orthopeden en sportartsen die, indien nodig, kunnen worden ingeschakeld voor bijvoorbeeld aanvullend onderzoek.

Jan-Sybrand
Jan-Sybrand Hummel
Eigenaar van Fysio Pro Active

Stel hier uw vraag  Complex gewricht

  De enkel is een complex gewricht met vele [micro]botstructuren, spieren, pezen en zenuwen. Het gewricht bestaat uit het onderbeen (kuit- en scheenbeen) en het begin van de voet. Het onderbeen vormt een soort vork die op de voet staat, hierdoor wordt het mogelijk gemaakt om de voet op en neer te bewegen. Het gewricht wordt hierbij ondersteund door banden aan zowel de binnen- als buitenzijde van de enkel.

  Ontstaan enkelblessure

  Enkelklachten kunnen op diverse manieren ontstaan, bijvoorbeeld bij een acute beweging als een val, waarbij spieren, pezen en botten beschadigd raken. Enkelklachten kunnen zich ook ontwikkelen door een verkeerde lichaamshouding, een slecht stabiliserend vermogen en spierzwakte.

  Wij behandelen de volgende enkelklachten

  Wij hebben ervaring met onder meer:

  • Verzwikte en verstuikte enkels
  • “door de enkel” gaan
  • Een instabiele enkel
  • Achillespeesontsteking
  • Gescheurde enkelbanden
  • Overbelasting van de pezen
  • Artrose

  Ook kunnen wij helpen bij de fysieke voorbereiding naar een operatie, of bij het revalideren na een enkeloperatie.

  Enkelklachten Fysio Pro Active

  Symptomen enkelklachten

  Wanneer u door uw enkel gaat is het goed mogelijk dat u uw enkelbanden verrekt of zelfs scheurt. De enkel kan in dat geval instabiel voelen en wordt soms ook dik en blauw.

  Sportrevalidatie-Fysio-Pro-Active

  Mogelijke behandelingen

  Met gedegen onderzoek proberen we te achterhalen wat de ernst van de klacht is. Door middel van spierkrachttraining, mobiliseren technieken en (indien nodig) sport specifieke oefeningen, kunnen wij u helpen in de revalidatie om zo uw doel, bijvoorbeeld weer sporten of pijnvrij wandelen, te realiseren.

  Daarnaast kunnen we u adviseren in het gebruik of aankoop van een goede enkelbrace.

  Achillespeesblessure

  Naast verzwikkingen of langdurige enkelklachten scharen de klachten van de achillespees ook onder enkelklachten. Veelal is er sprake van overbelasting. Men ervaart een pijnlijke achillespees tijdens het sporten, hardlopen en/of wandelen. Soms voelt de pees ook warm en kan hij dikker zijn of aanvoelen.

  De fysiotherapeut kan door een onderzoek en een vraaggesprek de situatie inschatten. Met goed advies en een behandeling op maat kunnen zo dergelijke klachten doen afnemen. Soms moet u daarvoor pas op de plaats maken door bijvoorbeeld tijdelijk te stoppen met uw sportactiviteiten.