Medical Taping

De oorsprong van het Medical Taping Concept ligt in Japan en Korea, waar het in de jaren 60 is bedacht. In deze jaren werden deze taping methoden ontwikkeld vanuit de visie van actief bewegen.

De grondleggers van Medical Taping realiseerden zich dat bewust bewegen en spieractiviteit onmisbare factoren zijn bij het voorkomen en behandelen van lichamelijke klachten.

Stel hier uw vraag  Kinesiotape

  Bij Medical Taping wordt er gebruik gemaakt van kinesiotape. Kinesiotape is een elastische katoenen tape met een acryl lijmlaag. Doordat de tape dezelfde eigenschappen heeft als de huid, op het gebied van elasticiteit en dikte, past de tape zich goed aan bij iedere natuurlijke beweging. De tape kan 5 tot 7 dagen blijven zitten en is waterbestendig.

  Diverse klachten en blessures

  Kinesiotape kan worden gebruikt bij diverse klachten en blessures. Het stimuleert het herstellend vermogen van het lichaam, biedt ondersteuning, stabiliteit en vormt geen bewegingsbeperking.

  Achterliggende gedachte Medical Taping

  De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus leiden tot uiteenlopende klachten en symptomen.

  Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

  Medical-taping-Fysio-Pro-Active

  Stabiliteit en ondersteuning

  Bij het aanbrengen van de tape wordt deze licht uitgerekt aangebracht. Dit zorgt ervoor dat de huid lichtelijk wordt samengetrokken, wat zorgt voor een liftende werking op de bovenste huidlaag. Door deze liftende werking ontstaat er een drukverlichting op de weefsels die onder de tape zitten. Dit kan bijvoorbeeld meer stabiliteit geven, maar ook ondersteuning van spieren en pezen.

  Medical-taping-Fysio-Pro-Active

  De werking

  Door de elasticiteit van de tape heeft de tapte een soort liftende werking heeft op de opperhuid. Hierdoor ontstaat een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld.

  De druk op de pijnreceptoren neemt af en de ervaren pijn vermindert onmiddellijk. Door gebruik te maken van verschillende tapetechnieken, kunnen diverse effecten bereikt worden. Een belangrijk effect is het stimuleren van het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

  Voor welke klachten helpt de tape?

  • Activatie van de bloedsomloop
  • Pijnklachten
  • Ondersteunen van de spierfunctie
  • Ondersteunen van de gewrichtsfunctie
  • Het verminderen van hooikoorts

  Soort Tape

  In onze praktijk gebruiken wij CureTape. CureTape is gemaakt van een kwalitatief hoogwaardige elastische katoen voorzien van een antiallergische acryl kleeflaag, De ventilerende en huidvriendelijke eigenschappen zorgen ervoor dat de tape langere tijd achter elkaar gedragen kan worden.

  Er is zo een ’24-uur per dag’ behandeling mogelijk, waardoor het herstel na weefseltrauma veel sneller kan verlopen. De tape is waterresistent, dus douchen en/of zwemmen is gewoon mogelijk. CureTape is geregistreerd als een “medical device Class 1”, voldoet aan de strengste kwaliteitseisen, is veilig in gebruik en bevat geen latex (TÜV kwaliteitskeurmerk).

  Kosten

  Medical taping valt onder fysiotherapie. Als u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, dan wordt deze behandeling vergoed. Bent u niet verzekerd, dan zal de therapeut samen met u bespreken wat de kosten van het tapen zullen zijn.

  Een behandeling met Medical Tape staat nooit op zichzelf. Altijd is er een combinatie met oefeningen in de praktijk en een aanvullend oefenprogramma.