Herstel snel en volledig
van een jumpers knee
Laatste update: Maart 2025
Auteur: Team Fysio Pro Active

Fysiotherapeut
Herstel snel en volledig van een jumpers knee
Laatste update: Maart 2025
Auteur: Team Fysio Pro Active

Fysiotherapeut

Fysio Pro Active
Leerpunten van dit artikel:
> Wat is een jumper’s knee precies?
> Aan welke klachten of symptomen herken je de jumper’s knee?
> Hoe helpen wij je volledig te herstellen van een jumper’s knee
Je kent het misschien wel: je zit midden in het seizoen, de duels gaan lekker, je conditie zit goed, maar toch krijg je last van je knie. Een vervelende pijn net onder je knieschijf. Eerst alleen na een training, maar al snel ook tijdens de training of zelfs wedstrijd.
Dit is het klassieke verhaal van een jumper’s knee – een blessure die ik als sportfysiotherapeut maar al te vaak tegenkom bij fanatieke sporters.
Gelukkig is het een klacht waar je, met de juiste aanpak, écht goed van kunt herstellen. [1] Ik leg je graag uit wat je kunt verwachten van het behandeltraject en hoe lang je van deze blessure zult moeten herstellen.
Fysio Pro Active
Wat is een jumper’s knee precies?
De pees raakt geïrriteerd en kan zelfs kleine beschadigingen oplopen. Die irritatie voel je precies onder de knieschijf, waar de pees aanhecht. Het is een typische blessure bij sporters die veel springen of explosief bewegen, zoals basketballers, volleyballers, voetballers en crossfitters.
Fysio Pro Active
Aan welke klachten of symptomen herken je de jumper’s knee?
Bij een jumper’s knee voel je in eerste instantie pijn tijdens of na inspanning, vooral bij het springen of landen. Naarmate de klacht erger wordt, kan de pijn zelfs aanhouden tijdens rust of bij dagelijkse activiteiten zoals traplopen of opstaan uit een stoel.
Mijn cliënten omschrijven het vaak als een scherpe of zeurende pijn onder de knieschijf. In een verder stadium kan de pees ook wat stijf aanvoelen of dikker worden. Het vervelende is: rust helpt tijdelijk, maar zodra je weer begint met sporten, is de pijn terug. Hardlopen met een jumpers knee, dat kun je vergeten.
Waarom kiezen voor Fysio Pro Active
> Fysio Pro Active beschikt over een complete gym
> Fysio Pro Active werkt volgens de nieuwste onderzoeken en inzichten
> Fysio Pro Active heeft contracten met alle zorgverzekeraars
“Blijf niet doortrainen met knieklachten in de hoop dat het vanzelf overgaat. Hoe eerder je erbij bent, hoe sneller we je weer fit krijgen.”
-Fysio Pro Active-
Fysio Pro Active
De jumper’s knee ontstaat door overbelasting
De oorzaak is eigenlijk altijd een overbelasting van de patellapees. Denk aan een plotselinge toename van je trainingsfrequentie, intensiteit of sprongbelasting, bijvoorbeeld als je ineens vaker gaat trainen of op een harder veld speelt. [2]
Ook een slechte sprongtechniek of slechte spierdisbalans in de benen (bijvoorbeeld zwakke bilspieren of stijve hamstrings) kunnen bijdragen. Je pees krijgt dan te weinig hersteltijd tussen de trainingen door, en dat leidt tot irritatie of beschadiging. Dit zijn ook direct aangrijpingspunten voor de behandeling! Want ik hoor zo vaak “mijn jumpers knee gaat niet over”. Dit komt door te weinig rust!
In de meeste gevallen gaat er dus geen botsing of iets dergelijks aan de blessure vooraf. Het is echt de te zware belasting over een langere periode, die de klachten veroorzaakt.
Fysio Pro Active
Hoe helpen wij je volledig te herstellen van een jumper’s knee
Het allerbelangrijkste in de behandeling van een jumper’s knee is een goed opgebouwd behandelplan in combinatie met geduld. Als sport gerichte fysiotherapeut start ik altijd met een uitgebreide intake en onderzoek.
Daarna gaan we aan de slag met:
Educatie: wat is er aan de hand, en wat kun je zelf doen (en laten)?
Pijnreductie: tijdelijk aanpassen van je training, zonder volledig te stoppen met bewegen.
Oefentherapie: gerichte oefeningen voor de bovenbeenspieren, met nadruk op kracht en controle. We starten vaak met isometrische oefeningen (waarbij je spieren aanspant zonder te bewegen) en bouwen dat rustig op naar dynamische sprongvormen.
Techniekanalyse: denk aan je sprong- en landtechniek verbeteren.
Belastingsopbouw: samen zorgen we dat je in stappen terugkeert naar je sport – sterker dan ooit.
Deze laatste fase is echt gericht op jouw sport. We gaan ervoor zorgen dat je knie volledig is bestand tegen alle mogelijke belasting van jouw sport. Want alleen dan ben je er zeker van de je klachten ook wegblijven. Na enkele maanden ben je dus weer 100% fit! Je bent dat bij ons in de praktijk geweest en je hebt zelf thuis oefeningen voor je jumpers knee gedaan.
Waarom kiezen voor Fysio Pro Active
> Fysio Pro Active beschikt over een complete gym
> Fysio Pro Active werkt volgens de nieuwste onderzoeken en inzichten
> Fysio Pro Active heeft contracten met alle zorgverzekeraars
Uw behandelaar
–Jan-Sybrand Hummel-

Fysio Pro Active
Last van pijn onder je knieschijf? Kom in actie!
Blijf niet doortrainen met knieklachten in de hoop dat het vanzelf overgaat. Hoe eerder je erbij bent, hoe sneller we je weer fit krijgen.
Heb jij last van een jumper’s knee of twijfel je of jouw knieklacht hiermee te maken heeft?[3] Neem contact op voor een vrijblijvende screening of een afspraak in de praktijk. Samen zorgen we ervoor dat jij weer pijnvrij kunt springen, rennen en knallen!
Maak vandaag nog een afspraak en start direct met je herstel.
Waarom kiezen voor Fysio Pro Active
> Fysio Pro Active beschikt over een complete gym
> Fysio Pro Active werkt volgens de nieuwste onderzoeken en inzichten
> Fysio Pro Active heeft contracten met alle zorgverzekeraars
“Zeer snel een afspraak kunnen maken met Jan-Sybrand. Ik had last van mijn onderrug, heup en schouder. De schouder en onderrug waren mijn gebruikelijke klachten en die waren zeer effectief en snel verholpen. Mijn heup had wat intensievere behandeling nodig dmv shockware therapie. Hier ook na een aantal behandeling een zeer positief resultaat behaald en kan zeggen dat ik wederom weer pijnvrij ben dankzij de behandelingen van Jan-Sybrand van Fysio Pro Active”
-Gijs Kras-
Afspraak maken?
Heeft u na het lezen nog vragen of wilt u direct een afsrpaak inplannen? Neem dan contact met ons op via onderstaande knop.
Maak een afspraak
Bronvermelding
1 Springersknie https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/patientenzorg/aandoeningen/springersknie
2 Theodorou at all (2023) Patellar tendinopathy: an overview of prevalence, risk factors, screening, diagnosis, treatment and prevention | Archives of Orthopedic Trauma Surgery https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37542006/
3 Niering et all (2021) Differences in Physical and Psychological Parameters in Sub-Elite, Male, Youth Soccer Players with Jumper’s Knee Following Physical Therapy Compared to Healthy Controls | International Journal of Physical Sports Therapy https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33604141/