De schouder, het gewricht dat aan de ene kant bestaat uit het sleutelbeen en schouderblad (de kom) en de bovenarm (de kop), is een zeer bewegelijk gewricht en hierdoor kwetsbaar voor uiteenlopende klachten en blessures. De schouder kan uit de kom raken, u kunt uw sleutelbeen breken na bijvoorbeeld een val van de fiets, een hoge spierspanning opbouwen omdat u hele dagen achter de pc of laptop zit en/of uw banden oprekken doordat u een beweging gemaakt heeft die de schouder niet aankon.

Om de bewegelijkheid van de schouder te compenseren zitten en veel spieren, pezen en banden om de schouder. Deze hebben als functie de schouder de bewegelijkheid te bieden die het nodig heeft, maar ook de stabiliteit te bewaken.

Veelvoorkomende schouderklachten

Jong en oud, sportief en minder sportief, schouderklachten zijn zeer uiteenlopend en komen veel voor. Om vast te stellen is het van de belang dat er goed onderzoek wordt gedaan. Er zijn veel structuren in de schouder die klachten kunnen geven. Uw verhaal is daarom erg belangrijk, bent u gevallen? Heeft u de klachten al langer? Wanneer zijn de klachten het hevigst? Allemaal vragen die van belang zijn. Daarnaast zijn er tijdens het onderzoek een tal van testen die we kunnen uitvoeren. Wanneer eventuele schade van de schouder te groot is zullen we in samenspraak u zo snel mogelijk naar een specialist, bijvoorbeeld sportarts of orthopeed sturen, om aanvullend onderzoek aan te vragen.

De behandeling van uw schouderklacht hangt af van de structuur die klachten geeft en uw persoonlijke doelen. Maar u kunt denken aan mobiliserende oefeningen, krachttraining en sport specifieke oefeningen.

Klachten van de schouder die we bij fysio pro active veel behandelen:
– Frozen shoulder
– Schouderluxatie (uit de kom)
– Sleutelbeen fracturen
– Revalidatie na operatie (labrum en/of band letsels)
– Spier- peesproblemen
– Instabiliteit klachten

Overige klachten en blessures

Elleboogklachten

Kwetsuur hand en pols

Heupklachten

Knieblessure

Last van de enkel

Rug- en nekklachten