De heup speelt een belangrijke rol bij bijna alle dagelijkse bewegingen. Bijvoorbeeld, gaan zitten en staan, lopen en fietsen. Allemaal activiteiten waarbij u uw heup moet gebruiken. Wanneer u dus een pijnklacht ervaart in de heup of lies, of dat de heup minder bewegelijk is, kan dit invloed hebben op uw dagelijkse activiteiten. Daarnaast is de heup het verbindstuk tussen de knie en de onderrug, hierdoor heeft dit mogelijk ook invloed op klachten van de knie en rug.

Oorzaken

Verscheidene oorzaken kunnen de reden zijn voor klachten aan de heup- en liesregio. Zo kan het dan zijn dat er sprake is van een aangeboren afwijking, overbelasting door sport of slijtage van het heupgewricht. Het onderzoek is er dan ook op gericht om erachter te komen wat de oorzaak van de klacht is.

Bij slijtage van het heupgewricht is de beschermende en gladde laag kraakbeen beschadigd. Hierdoor komen de kop van het bovenbeen en de kom van het bekken bloot te liggen en wordt de ruimte in het gewricht kleiner. Een verminderde bewegelijkheid en pijn tijdens bewegen en liggen op de heup zijn het gevolg. De behandeling zal gericht zijn op de pijndemping en het optimaliseren van de bewegelijkheid. Wanneer de slijtage te ver gevorderd is, dan is het van belang dat u naar een specialist gaat. Mogelijk wordt er gekozen voor een gewricht vervangende operatie, ook wel nieuwe heup of total hip genoemd. Na de operatie zult u snel klachten verlichting ervaren. Na een kort verblijf in het ziekenhuis, meestal 1 dag, mag u weer naar huis om te herstellen. In de periode voor en na de operatie kunnen wij u goed begeleiden om zo snel mogelijk weer uw dagelijkse activiteiten kunt oppakken.

Wanneer u lange tijd te veel gedaan heeft of de heupen ongelijk belast heeft, dan kunt u pijnklachten ervaren in de heup en liesregio. Tijdens het onderzoek willen wij erachter komen waardoor u uw klachten ervaart, en welke structuren zijn aangedaan. We zorgen voor gerichte houdingsadviezen en stabiliteitsoefeningen. Dankzij mobiliserende technieken kunnen we de bewegelijkheid van de heup optimaliseren en eventuele pijnklachten laten afnemen, zodat u al uw activiteiten kunt hervatten.

Heupklachten verhelpen

Is de pijn in de heup of liesregio is geschoten, of bent u gevallen en heeft u daarom last van bil, bovenbeen, heup of lies? Dan is het raadzaam om zo snel mogelijk contact op te nemen met de fysiotherapeut. Mogelijk heeft u een slijmbeurs, spier of pees beschadigd of is deze geïrriteerd. Wij behandelen soortgelijke klachten regelmatig. Zowel bij sporters als niet- sporters.

Overige klachten en blessures

Rug- en nekklachten

Blessure schouder

Elleboogklachten

Knieblessure

Last van de enkel

Kwetsuur hand en pols

Klachten en blessures