Het jaar 2016 laten we bijna achter ons en 2017 is aanstaande. Hoog tijd om ook weer eens kritisch te kijken naar onze zorgverzekering! Bijna elk jaar veranderen zorgverzekeraars wel iets aan hun polissen. Het is daarom raadzaam om goed te kijken hoe u volgend jaar verzekerd bent! Hoe veel behandeling krijgt u vergoedt en wat kost het u aan premie? Wij krijgen veel vragen over vergoedingen van fysiotherapie. Soms zien we door de bomen het bos niet meer en daarom proberen we doormiddel van het onderstaande het één en ander duidelijk te maken.

Als we kijken naar een behandeling fysiotherapie, kunnen we 2 soorten behandelingen onderscheiden; behandeling bij een chronische aandoening, behandeling bij een niet-chronische aandoening.

– Een chronische aandoening
Een aantal jaren terug heeft de overheid een lijst samengesteld (lijst Borst, vernoemd naar toenmalig minister Borst). Op deze lijst staan aandoeningen die als chronisch worden beschouwd. Hieronder vallen onder andere; revalidatie na een operatie, revalidatie na hersenbloeding, Multiple Sclerose en COPD. Elke chronische aandoening heeft een vooraf bepaald termijn, bijvoorbeeld 6 maanden, waarin de behandelingen worden vergoed.

– Een niet-chronische aandoening
Alle andere aandoeningen of blessures (die niet op lijst Borst staan), vallen onder de niet-chronische aandoeningen. Voorbeelden zijn hiervan nek- rugklachten en sportblessures zoals een verzwikte enkel of een spierscheuring. De lijst is in de afgelopen jaren sterk aangepast, waardoor veel aandoeningen waarvan je zou verwachten dat ze chronisch zijn, niet meer als chronisch worden gezien, bijvoorbeeld hartproblematiek.

Niet chronisch
Voor een aandoening of blessure die als niet-chronisch word beschouwd dient u aanvullend verzekerd te zijn voor fysiotherapie. Hierdoor worden het aantal behandeling, waarvoor u verzekerd bent, vergoed door uw zorgverzekeraar. Het aantal behandelingen waarvoor u verzekerd bent hangt af van uw verzekeraar en uw pakket. Sommige verzekeraars verzekeren een vast aantal behandelingen, waar anderen weer een bepaald bedrag per jaar hanteren.

Mocht u door uw aantal verzekerde behandelingen heen zijn, dan zijn de behandelingen voor eigen rekening. U krijgt dan een rekening thuisgestuurd. Dit kan zijn van uw verzekeraar, of van uw therapeut. Dit verschilt per verzekeraar. Bij het aanvullende pakket wordt nooit het eigen risico aangesproken, hier is alleen sprake van als een behandeling uit het basispakket wordt vergoed.

Chronisch
Bij een behandeling van een chronische aandoening is het iets lastiger. Allereerst moet de aandoening die u heeft op de lijst Borst staan. Het is van belang dat u een verwijzing van uw huisarts of specialist heeft. Zonder een verwijzing keurt de zorgverzekeraar de vergoeding altijd af. Uw therapeut weet of uw aandoening wel of niet of lijst Borst staat. Hoe zit het nu precies met de vergoeding:

  • Bij een chronische aandoeningen komen de eerste 20 behandelingen voor eigen rekening. Dit houdt in:
    1. De behandelingen worden uit uw aanvullend pakket fysiotherapie gehaald.
    2. Indien er geen aanvullende verzekering is, of wanneer u door uw behandelingen heen bent, krijgt een particuliere factuur (geen eigen risico).
  • Na deze 20 behandelingen worden de resterende behandelingen uit het basispakket vergoed, zolang als het behandeltermijn voor deze aandoening geldt.
    1. Een uitzondering op deze regel is: Wanneer het eigen risico nog niet op is, wordt deze nu wel aangesproken!
    2. Mocht de behandeling over een kalenderjaar heen gaan, dan wordt ook in het “tweede” jaar het eigen risico opnieuw aangesproken.

Om het bovenstaande te verduidelijken geven we een voorbeeld:

Meneer X heeft een nieuwe knie gekregen in mei 2016. Meneer heeft een aanvullende verzekering die 16 behandelingen fysiotherapie vergoed. Hiervan heeft hij nog niks gebruikt.
– Meneer X heeft een nieuwe knie gekregen, deze aandoening staat op Lijst Borst en komt daardoor in aanmerking voor een chronische aandoening. Voor een nieuwe knie geldt een behandeltermijn van 12 maanden.
– Hij heeft een verwijzing van de chirurg van het ziekenhuis
– Omdat er sprake is van een chronische aandoening zijn de eerste 20 behandelingen voor eigen rekening. Meneer X heeft een aanvullende pakket met 16 behandelingen en moet daarom nog 4 behandelingen zelf betalen.
– Omdat Meneer X door zijn operatie zijn eigen risico al gebruikt heeft, zullen de kosten vanaf de 21e behandeling vergoed worden vanuit het basispakket.

We hopen dat we doormiddel van het bovenstaande het één en ander duidelijk is geworden. Mocht u onverhoopt toch nog vragen hebben over verzekeringen, chronische of niet-chronische aandoeningen, of over iets heel anders. Spreek ons gerust aan of bel/ mail ons.

Kijk voor meer informatie ook op:
https://zorgvergoeding.com of https://www.defysiotherapeut.com

Met vriendelijke groet,
Het team van Fysio Pro Active

Afspraak maken