medical taping

Wanneer je te maken hebt met overbelasting of kwetsuur aan spieren, dan is extra ondersteuning gewenst. Medical taping is een effectieve methode, waarbij men gebruikmaakt van zogenaamde kinesiotape; een elastische tape die wel de gewenste ondersteuning biedt en je tegelijk niet beperkt in je dagelijkse bewegingsvrijheid. Dit principe kan worden toegepast bij de nabehandeling van blessures of ter preventie van lichamelijke kwetsuur. Ook is medical taping een efficiënte methode om uitstralende hoofdpijn te beperken. Wat zijn de belangrijkste voordelen van medical taping door een fysiotherapeut?

Ondersteuning van spieren

De belangrijkste overweging voor medical taping is te vinden in de ondersteuning van spieren. Onze spieren spelen een essentiële rol in het dagelijks leven, en pijnvrij kunnen bewegen is al evenzo belangrijk. Koude of niet-functionele spieren kunnen een breed scala aan lichamelijke klachten opleveren. Door elastische tape op gerichte plekken van het lichaam aan te brengen, beperk of voorkom je in zijn totaliteit spierklachten, waarmee je algemeen beter kunt bewegen. De speciale behandeltechniek biedt het lichaam verregaande ondersteuning.

Wanneer is het verstandig om gebruik te maken van medical taping?

  • Nabehandeling van een blessure
  • Rugklachten (laag of hoog)
  • Ontstekingen of vochtophoping
  • Uitstralende hoofdpijn

Medical taping heeft eveneens een bewezen effect op de verlichting van hooikoortsklachten. De kinesiotape heeft een kalmerende werking en prikkelen het neurogene stelsel van het lichaam. Dit beperkt de allergische reactie op pollen; een prettige bijkomstigheid voor miljoenen mensen die last hebben van hooikoorts.

Voordelen elastische tape

Kinesiotape stimuleert je bewegingsvrijheid en is geschikt voor dagelijks gebruik. De elastische tape behoudt bijvoorbeeld zijn functionaliteit, ook nadat de huid vochtig is geworden, zoals na het douchen. De elastische tape blijft op zijn plaats en zorgt blijvend voor de ondersteuning van je spieren. Medical tape biedt verlichting bij spierklachten en voorkomt nieuwe kwetsures. De elastische tape tilt de huid iets op, waardoor de de lymfeafvoer en daarmee de bloedsomloop worden gestimuleerd. Het aanbrengen van de tape resulteert in een correctie van de gewrichten en het spierweefsel, waardoor eventuele overbelasting wordt tegengegaan.

Medical taping door een fysiotherapeut

Fysiotherapeuten houden bij medical taping vast aan bepaalde structuren, afhankelijk van de plek waar spierklachten zich voordoen. Vaak gebeurt dit rondom de nek, schouders of hoog op de rug. Tapen op armen of benen is ook mogelijk. Voor mensen met hooikoorts plaatsen we de kinesiotape parallel aan de schouderbladen op de rug.

Benieuwd naar de voordelen? Neem een kijkje op onze pagina over medical taping.

Afspraak maken